Wandelen in Wallonië en Nederland

Wallonië ligt natuurlijk niet 'over de grens' maar 'over de taalgrens'. Je vindt op dit moment in het Waalse landsgedeelte amper wandelknooppunten, toch is het uiteraard een prachtige regio voor wandelaars. De Ardennen zijn het wandelparadijs bij uitstek. In Nederland vind je al wel heel wat wandelnetwerken. Een overzicht.

Wandelroutes in de Ardennen en Wallonië

Wandelen in de Hoge Venen

In het oosten van België, de Oostkantons, vind je misschien wel het mooiste wandelgebied van ons land. In het natuurpark Hoge Venen-Eifel is het goed vertoeven. Op en rond het hoogste punt van België (Botrange - 694 meter) vind je tal van wandelmogelijkheiden.

In opdracht van het Toeristisch Agentschap Oost-België ontwikkelden we (NodeMapp) een online routeplanner op basis van het wandelknooppuntensysteem. Wel opletten: op dit moment is het wandelnetwerk nog niet bewegwijzerd. Je kan er een route uitstippelen en deze volgen met je outdoor-GPS, smartphone of een geprint kaartje. Alle informatie over wandelen in de Oostkantons vind je bij eastbelgium.com.

Wandelen in de Ardennen en de 5 Waalse provincies

Er zijn nog heel wat mooie plaatsen te ontdekken onder de taalgrens. Er zijn heel wat goede initiatieven, we geven in onze ogen de vier beste online websites weer waar je heel wat wandelroutes in de provincies Luik, Luxemburg, Namen, Waals-Brabant en Henegouwen vindt:

  1. ToerismeGPS: een initiatief van de 5 Waalse provincies waarop je meer dan 200 wandelroutes doorheel de Ardennen en Wallonië vindt. Zeker de moeite waard als je een uitstap naar de Ardennen plant.
  2. Pasar: in de rubriek 'Wandelen in Wallonië' bij Pasar vind je ook een selectief aanbod aan wandeltochten in Wallonië.
  3. Groteroutepaden.be: het Waalse GR-netwerk omvat meer dan 5000 km aan bewegwijzerde wandelpaden.
  4. Reisroutes.be: een overzicht van een aantal Waalse luswandelingen.

Wandelen in Nederland

Wandelnet: meer dan 10.000 km oranje wandelplezier

Als je wilt gaan wandelen in Nederland moet je startpunt sowieso wandelnet.nl zijn. Deze stichting biedt meer dan 10.000 km aan wandelroutes in Nederland aan.

In 2015 vroeg Wandelnet ons om een pilotproject in Zuid-Holland op te zetten. De eerste online routeplanner langs wandelknooppunten in Nederland was een feit: wandelen123.nl. De routeplanner draait volledig op de Wandelknooppunt-software. Op dit moment vind je er meer dan 3.000 km aan wandelnetwerken in de provincies Zuid-Holland en Gelderland. Andere Nederlandse provincies volgen binnenkort.