Over Wandelknooppunt

Wie zijn we?

Sven NijsWandelknooppunt.be werd in 2011 opgericht door Sven Nijs. Neen, niet de bekende ex-veldrijder natuurlijk. Het was Toerisme Provincie Antwerpen dat als eerste zijn data beschikbaar stelde voor ontwikkelaars. Wandelknooppunt.be was dan ook de eerste online routeplanner langs wandelknooppunten. Bij de start werden onmiddellijk alle Antwerpse wandelnetwerken opgenomen, met als eerste netwerk 'wandelnetwerk de Merode'.

Al snel zouden de wandelknooppunten een succes worden. Fiesers kenden het systeem al lang, het werd nu voor het eerst toegepast op wandelknooppunten. Via vlaanderen-fietsland.be had ik reeds alle technologie in huis om snel online te gaan met wandelknooppunt.be. Het ging snel: in 2013 gaf Toerisme Vlaanderen onder het decreet Open Data alle Vlaamse wandelnetwerken vrij. Gevolg: meer dan 8.000 km hoogwaardige wandelroutes beschikbaar op wandelknooppunt.be. Op 5 jaar tijd heeft wandelknooppunt.be een trouw bezoekerspubliek opgebouwd. Meer dan 400.000 wandelaars per jaar stippelen een wandeltocht uit via deze website. En de bezoekersaantallen blijven jaar na jaar stijgen.

In 2013 lanceerde ik een Android-app voor wandelknooppunt.be. Wandelaars hadden nu ook de mogelijkheid om via hun mobieltje routes te plannen. Een succes, in 2015 gebruiken al meer dan 18.000 mensen onze Android-app. De evoluties in het toeristisch landschap staan niet stil: in maart 2016 ging een volledig nieuwe versie van de website en Android-app online. We gaan op dit elan door: het project Wandelknooppunt zal verder uitgebouwd worden de komende jaren.

Veel wandel- en surfplezier!