Hoe werken wandelknooppunten

wandelknooppuntHet principe is even geniaal als simpel. Het systeem is volledig overgenomen van het fietsen, waar al veel langer 'fietsknooppunten' bestaan. Het concept is uithevonden door een Limburgse mijningenieur. Knooppunten zorgden er eerst voor dat mijnwerkers ondergronds hun weg vonden. In 1995 werd het principe ook bovengronds toegepast in Limburg en was het eerste fietsnetwerk geboren. Wandelknooppunten zijn hier een afgeleid product van.

Op enkele jaren tijd beschikt Vlaanderen al over een mooi netwerk: meer dan 8.000 kilometer maar liefst. En er zitten nog enkele nieuwe wandelnetwerk in de pijplijn. Op dit moment beschikt de Antwerpse Kempen over het grootste aaneengesloten wandelnetwerk.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Verschillende toeristische organisaties (Toerisme Vlaanderen en de Vlaamse provincies en gemeenten) hebben de mooiste en meest veilige wandelpaden geselecteerd. Op plaatsen waar 2 of meer wandelpaden elkaar kruisen, worden wandelknooppunten geplaatst. Elk wandelknooppunt heeft een nummer op een wit-rood gekleurd bordje aan een houten paal. Er staan bijna 7000 van deze knooppuntpaaltjes verspreid over heel Vlaanderen.
  2. Wandelaars kunnen de knooppunten kiezen langs waar ze een wandeling willen plannen. Dat kan met behulp van onze handige online wandelrouteplanner.
  3. Het grote voordeel van dit systeem is dat je als wandelaar zelf bepaalt hoe ver en langs waar je wilt wandelen. Ook onderweg kan je je route nog verkorten of verlengen naargelang de omstandigheden.

De wandelknooppunten blijven in populariteit stijgen. Wandelknooppunt.be heeft hier een mooi zicht op. Onze toepassing staat online sinds 2011. Jaar na jaar worden de wandelknooppunten populairder, lang zal het niet meer duren vooraleer het de populariteit van het fietsnetwerk zal behalen of zelfs overstijgen. Via deze website blijf je steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen wat betreft wandelnetwerken en alles wat ermee te maken heeft. Maak zeker een account aan waarmee je toegang krijgt tot extra functies en op de hoogte wordt gehouden van de laatste nieuwtjes.